v. 39

Idag går jag in i v. 39 .. helt galet! Har känt lite förvärkar (tror jag) ? Känns lite som stickade mensverk neråt, hugger till lite då och då men det gör fortf inte så speciellt ont. Har faktiskt sovit ganska gott de sista nätterna så hoppas det håller i sig. Ryggen och revbenen gör fortf ont men även dom känns bättre, kan sitta uppe mycket längre nu än förra veckan..

Nu ska vi upp till Hyllstofta och fira lite påsk med pappas sida av familjen, det blir god mat och förhoppningsvis sooooooooooooool så att man kan få lite färg i facet ;)


Bebisen

Du är nu gravid i vecka 39. Bebisen är omkring 50-51cm lång och väger 3.5-3.8 kg. De flesta bebisar ökar fortfarande i vikt men en del magrar faktiskt vid den här perioden. Det börjar bli trångt i livmodern nu och då bebisen snurrar och vrider sig där inne så kan det hända att navelsträngen lägger sig kring halsen. Omkring 20% av alla bebisar föds med navelsträngen omkring halsen, vilket kan påverka bebisens hjärtljud mot slutet av förlossningen. I de flesta fall innebär det inget hot mot bebisens hälsa och barnmorksan för helt enkel navelsträngen över barnets huvud i samband med födslen.
Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Mamman

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Oooooooooh bebis kommer vara ute nästa vecka, iiiiih ;)

2011-04-22 @ 10:17:37
URL: http://johannanordins.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0